Po długiej przerwie spowodowanej Sami Wiecie Czym, powraca Restaurant Week. Jest to festiwal kulinarny, który pozwala na spróbowanie autorskich dań w najlepszych restauracjach w całej Polsce.
Restaurant Week ma na celu rozwój polskiej sceny gastronomicznej
Festiwal powstał w 2014 roku i od tego czasu gościł już prawie milion gości. Wydarzenie zrzesza niezależne, autorskie restauracje na terenie całej Polski. Żadnych sieciówek, żadnych barów dla turystów. Podczas Restaurant Week goście mogą spróbować 3 autorskich dań przygotowanych przez szefów kuchni, których na co dzień nie znajdą w karcie. Przystawka, obiad i deser są tworzone zawsze specjalnie z myślą o festiwalu oraz z uwzględnieniem sezonu. Restaurant Week posiada zazwyczaj edycję wiosenną oraz jesienną.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Nie wszystkie restauracje biorą udział w wydarzeniu. Są one dokładnie wyselekcjonowane, muszą się wyróżniać poziomem i oryginalnym menu i klimatem. Dzięki temu goście mogą w festiwalowej cenie zjeść w restauracji, do której zazwyczaj by nie trafili. A cena jest okazyjna – za 3 dania zapłacimy tylko 59 zł. W niektórych z restauracji w tej cenie dostalibyśmy tylko przystawkę i główne danie. Tutaj otrzymujemy jeszcze deser i darmowego drinka Martini.
Restaurant Week to wydarzenie kulinarne obejmujące całą Polskę
W tym roku Restaurant Week odbywa się w dniach 9-27 czerwca w Trójmieście, Warszawie, Krakowie, Katowicach, Rzeszowie, Warmii i Mazurach, Podhalu, Śląsku, Białymstoku, Łodzi, Lubelskim, Poznaniu, Szczecinie, Toruniu i Wrocławiu. Oznacza to, że nieważne w jakim regionie żyjemy – możemy skorzystać z tej pysznej okazji.
Stoliki trzeba rezerwować wcześniej, ponieważ ich ilość jest ograniczona. Można zarezerwować stolik od 2 do 8 osób (w ostatnim przypadku 8 osoba już nie płaci). Mamy zawsze do wyboru 2 menu. Zazwyczaj jedno jest wegetariańskie albo wegańskie, a drugie mięsne. Na zjedzenie posiłku mamy 90 minut, co w zupełności wystarczy. Oczywiście jeżeli na miejscu chcemy coś domówić i dopłacić, np. wino czy dodatkowe danie, to nie ma najmniejszego problemu.
Cały festiwal jest też utrzymany w duchu zero waste. Wcześniejsza rezerwacja i określenie ilości osób pozwala na przygotowanie określonej ilości jedzenia, dzięki czemu nic się nie marnuje. Zarezerwowanie stolika na festiwalu to też świetny sposób na wspieranie gastronomii w ciężkim powrocie do normalności. Przy okazji możemy spróbować wykwintnych dań i poczuć klimat najlepszych restauracji w naszym mieście.